در این مطلب از درآمد برتر به برسی ارزش و جایگاه تیمچه در بازار می پردازیم.
جایگاه تیمچه در بازار
از دیگر بخش های جالب توجه بازارهای قدیمی تیمچه ها بودند که ظاهرا در مراحل پایانی ساخت بازار بوجود آمده و معماری آنها نیز نسبت به سایر بخشها کاملتر است. تیمچه اکثرا دارای طرحی هشت وجهی است که دارای فضایی نسبتا بزرگ و سرپوشیده است که در دو یا سه طبقه ساخته شده و در گرداگرد صحن مرکزی آن دکان ها و حجره ها قرار گرفته اند. فضای مرکزی و وسیع تیمچه با طاق و گنبدهای مسقف شده و با کاربندی و مقرنسهای زیبا مزین می شده است. تیمچه بزرگ قم و تیمچه امینی کاشان درست در عصر انحطاط معماری ایران به صورت یک شاهکار نغز و هنرمندانه خودنمایی کرده اند.
تیمچهها عمدتاً از نظر ظاهر به دوگونه تقسیم میشوند
1- مسقف (طاقدار)
2- بدون سقف (بدون طاق)
تیمچههای طاقدار یا مسقف از نظر ساختمانی با یکدیگر وجوه تشابه زیادی دارند و در نحوهی ساخت آنها هماهنگی بسیار دیده میشود. تیمچههای بدون سقف که تعداد آنها بسیار کم است از نظر معماری شکل تکامل یافته کاروانسراهای باقیمانده از دوره صفویه هستند. البته غالب تیمچهها و تیمها مدتها پس از ساخت مسقف گردیدهاند.
در مجموع از نظر طرح میتوان شش شکل مربع، مستطیل، دایره، بیضی، شش ضلعی و هشتضلعی را در بنای تیمچهها تشخیص داد. مصالح اصلی ساخت آنها نیز آجر است.
در کنار واژه تیمچه واژه «تیم» به محل انجام امور دفتری و تجارت عمده و پایگاه فعالیت دلالهای بازار اطلاق میگردد.
تیمها ساختمانهای شبیه به کاروانسرا بودهاند که غالباً تجار بومی شهر در آن فعالیت داشتهاند. تیم شامل یک حیاط با حوضی در وسط آن و تعداد نسبتاً زیادی حجره در اطراف حیاط به اضافه واحدهای کوچک تجاری (تیمچه) بوده است. معمولاً تیمها به مجموعهای از کالاهای مشابه اختصاص داشتهاند. از معروفترین تیمهای ایران میتوان تیم بزرگ قم، تهران ، مظفری تبریز و از تیمچههای معروف کشور تیمچه حاجبالدوله تهران و تیمچه امینی کاشان را نام برد.
برای مشاهده کامل این مطلب به لینک منبع مراجعه کنید
منبع :معماری بازار
- ۰۰/۰۷/۰۳